Zondag 29 juli
Door: Judith en Marcel
Blijf op de hoogte en volg Reisgroep Libanon 2018
05 Augustus 2018 | Libanon, Aanjar
Vanmorgen mochten we deelnemen aan de kerkdienst! Wat was dat gaaf! Nanor, Maria en Maria vertaalden wat er werd gezegd zodat we toch konden begrijpen waar de preek over ging. Nadat wat verteld werd over de reden waarom we hier zijn mochten we vooraan komen staan zodat we zelf iets konden vertellen over onze groep en de fundraising die we gedaan hebben. Ook konden we het cadeau geven wat we uit Nederland hadden meegenomen (de houten kerststal). Na de dienst moesten we bij de uitgang gaan staan zodat iedereen ons een hand kon geven en we later nog met mensen konden praten. Een hele mooie en gave ervaring!
Na de kerk gingen we even terug naar het mission house en werden we opgehaald door twee mensen die ons hadden uitgenodigd voor een ‘picknick’. Dit bleek natuurlijk weer een uitgebreide lunch te zijn met vlees wat op de bbq bereid werd! Het was heerlijk en opnieuw waren het ontzettend aardige mensen waar we gezellig mee hebben gekletst en ook een spel mee hebben gedaan. De moeder van het gezin kon heel goed koken en had ook een eigen Facebooksite die we zeker gaan volgen! De vader van het gezin nam Marcel mee naar zijn landerijen waar tomaten geplukt werden en later gingen ze nog naar de rivier waar de man vol passie vertelde over alles!! We hebben nog een spel gespeeld met z’n allen! Het was heel leuk! We zaten dus weer lekker vol allemaal en gingen pas om 17.15u weg. Voordeel was dat we uiteindelijk ruim 5 minuten hadden om ons klaar te maken voor de avond! Heerlijk ruim gepland allemaal! Het zegt ook wel wat dat de Libanezen( of misschien de mensen uit Anjar) alle tijd voor je nemen en je altijd welkom bent!
Om 18.00u werden we weer opgehaald door Maria om naar Zahle te gaan! Een redelijk grote plaats waar een heel hoog standbeeld van Maria staat! Tijdens de burgeroorlog in de jaren ‘70 is Zahle gespaard gebleven van beschietingen en bombardementen en het locale verhaal van de Libanezen is dat Zahle gespaard is gebleven doordat Maria hen beschermd heeft. We zijn naar boven gelopen (zie foto’s) en hadden een prachtig uitzicht.
Wat heel gaaf is om te zien is dat de wolken over de bergen heen kruipen, dit zien we hier bijna elke dag maar het blijft een bijzonder fenomeen! De wolken worden als het ware tegengehouden door de bergen waardoor ze daar blijven hangen, echt heel gaaf!
Hadden we eigenlijk al verteld dat Hagob best wel een woordje Nederlands spreekt? Het is zo grappig om Nederlandse zinnen/woorden uit zijn mond te horen! Hij begon met de zin ‘doe es effe normaal man’! De tranen liepen over onze wangen! Ondertussen heeft hij de woorden: kip, koeien en foto maken ook al aardig onder de knie! We lachen veel met hen, het is daarom jammer dat we morgen (maandag) naar Kchag vertrekken en hem en Nanor even moeten missen! Prachtige mensen die ons veel hebben geleerd! Toch hebben we er aan de andere kant heel veel zin in om te gaan helpen bij een nieuw zomerkamp en weer nieuwe mensen te gaan leren kennen!
Terug naar de zondag, na het standbeeld van Maria zijn we doorgereden naar een plek in Zahle: wadi. Dit betekend ‘dal’ omdat het tussen twee bergen in ligt. Er stroomt een riviertje tussendoor, maar deze lag op dit moment bijna droog door de droogte. Het heeft ongeveer 4 jaar niet geregend/gesneeuwd in de regio van Anjar, waardoor er een enorme droogte heerst. In wadi werden we door de leiding van de Daily Vacation Bible School uitgenodigd om een ijsje te eten, het was heerlijk!
Hierna zijn we weer terug gereden naar Anjar en konden we na het inpakken van onze koffers lekker gaan slapen!
Liefs,
Reisgroep Libanon 2018